Właściwie każdy lokal gastronomiczny musi mieć odpowiednie aranżacje, bo to właśnie od tej aranżacji zależy, czy klienci będą się czuli w tym lokalu dobrze i chętnie do niego wracali. Jeżeli aranżacja jest utworzona w sposób profesjonalny, to wnętrze wygląda atrakcyjnie, a każdy, kto odwiedza restaurację, jest nią zachwycony. Aranżacja lokalu gastronomicznego nie jest wcale zwykłą sprawą, bo trzeba wziąć pod uwagę sporo priorytetowych kwestii.
Głównie odpowiednie rozmieszczenie wszystkich elementów w lokalu. Nie może być w nim zbyt ciasno, bo w takim pomieszczeniu klienci zwyczajnie nie będą się bardzo dobrze czuli. Jeżeli już pomieszczenie będzie również zbyt ogromne i źle zaaranżowane, to może dawać złudzenie pustki, a to nie działa dobrze wizerunkowo na firmę. Identyfikacja wizualna musi być spójna. Nie możemy sobie pozwalać na aranżację przestrzeni, w której wszystko jest jak gdyby ze sobą niepowiązane tematycznie, bo to nie da nam odpowiedniego rezultatu. Ogół powinna być ciekawa. Muszą być użyte odpowiednie kolory kojarzące się z naszą działalnością i ze sposobem, w jakich pragniemy być postrzegani przez klientów. Może się to wydawać proste, ale tworzenie identyfikacji oryginalnej, a jednocześnie interesującej, to duże wyzwanie. Identyfikacja wizualna firmy gastronomicznej musi się kojarzyć z jedzeniem, ale równocześnie musi przekazywać takie wartości jak świeżość, jakość oraz inne pozytywne doznania organoleptyczne. Zadbanie o wszystkie te kwestie wbrew pozorom nie jest wcale łatwe, dlatego aranżacje przygotowują profesjonalne firmy.
Dodatkowe informacje: projekt restauracji hotelowej.