Przygotowujemy chińskie dania

Dodatki do sushi
Przygotowanie dobrego sushi i wymaga posiadania odpowiednich składników. Ta potrawa kuchni chińskiej świetnie przyjęła się w naszym kraju. Ale trzeba pamiętać o tym, że do przygotowania stosownie tej potrawy wymaganie odpowiednich surowców.



Od jakości surowców będzie zależało, czy uzyskamy bardzo dobry efekt i równocześnie też, czy konkretna potrawa będzie nas zadowalać. Glony do sushi nie możemy zakupić w wersji świeżej w naszym kraju, dlatego że nie są one tutaj tak wprowadzane. Takie glony możemy kupić głównie w wersji suszonej i mrożone i w przyszłości powinno się je sobie zwyczajnie rozmrozić albo zamoczyć. Kolejna sprawa to użycie dobrej jakości dodatków. W tym przypadku mamy do czynienia głównie z rybnym albo sojowym sosem. Sos sojowy dobrej jakości dostępny jest w różnego rodzaju hurtowniach i fachowych sklepach, które zaopatrują lokale zajmujące się przygotowaniem azjatyckiego jedzenia.

Jeśli pragniemy, by nasze sushi było dobrej jakości, to powinniśmy wiedzieć, ile kosztują algi morskie cena tego rozwiązania jest bowiem różna. Wszystko zależy od jakości alg i tego, skąd te algi pochodzą. Jeden algi pochodzą z rejonów bardzo czystych i są świetnej jakości, a co za tym idzie, ich cena jest wyższa. Z kolei inne algi pochodzące z rejonów, które cechują się mniejszą czystością i w tym przypadku cena jest po prostu niższa. Do sushi stosowane są także dodatki tj., mleko kokosowe albo mieszanki smakowe. Jedno i drugie rozwiązanie ma własne wady i zalety. W sytuacji jednego z owych rozwiązań mamy do czynienia z jakością. Jednakże w sytuacji innego będziemy mieli do czynienia z ilością od tego, ile zapłacimy za dane rozwiązanie, będzie zależał także smak gotowej potrawy. Z dobrych będzie smakowała znacznie lepiej, więc ze stuprocentową pewnością warto wybierać te dobre.

Zobacz: sos sojowy kikkoman.